Nazovite nas na +385 91 34 80 718

Wine&walk manifestacije Istra 2023.

Jesenske Wine&walk manifestacije u Istri

Teran Wine&Walk u Motovunu koji se održava u subotu 30.09.2023. i Wine&Walk by the sea u Novigradu, 14.10.2023. sjajna su prilika da upoznate sve što nudi sjeverozapadni dio poluotoka Istra. Ove dvije vrlo iščekivane i popularne vinske manifestacije još će jednom obogatiti jesen, a posjetiteljima će se predstaviti renomirani vinari s ovog područja i šire.  

Teran Wine&Walk (Motovun), 30.09.2023.

U subotu, 30. rujna na rasporedu je manifestacija Teran Wine&Walk, koja će posjetiteljima na 12 kilometara dugoj stazi predstaviti vina osam vrhunskih lokalnih vinara: Roxanich, Novak, Fakin, Valenta, Fachin, Benvenuti, Bertoša i Tomaz. Posjetitelji će tako na brojnim okrjepnim stanicama degustirati teran, čija je važnost za Motovun i njegovu okolicu neprocjenjiva, ali i ostale sorte nagrađivanih lokalnih vinara poput malvazije, muškata i cabernet sauvignona. Ujedno, svi će posjetitelji uživati u dražima ovog najatraktivnijeg istarskog srednjovjekovnog gradića koji svojim kulturološkim i prirodnim ljepotama uvijek očara, ali i u bogatoj gastro ponudi lokalnih ugostitelja među kojima će biti Miro tartufi, Konoba Fakin, Konoba Pod voltom, Roxanich, Lovačka udruga “Fazan” Motovun.

Start je predviđen u jutarnjim satima kod Winery & Design Hotela Roxanich odakle trasa vodi na popularnu Parenzanu s predivnim pogledom na Motovun i dolinu rijeke Mirne, gdje se nalazi i prva stanica. Kroz pitoreskne vinograde staza vodi do sela Bataji gdje se nalazi druga stanica, vinarija Fakin, pa sve do vrh Monte Šandrin, ujedno i treće stanice Teran Wine&Walka. Put se nastavlja do mjesta Brkač, poznatog po arheološkim nalazima, te četvrte stanice, vinarije Fachin u mjestu Rodeli. Dolaskom do vrha brda Šublenta, dolazi se do završnog djela staze koji uključuje posjet vinariji Tomaz te povratak do vinarije Roxanich koja je i zadnja stanica ovog vinskog pohoda.

“Prošlogodišnje premijerno izdanje imalo je odličan odaziv, a pozitivni komentari i pohvale sudionika dodatno su nas potaknuli da nastavimo ovim putem. Ovogodišnja ponuda vinara na Teran Wine&Walku bit će, kao i lani, na zavidnoj razini, a posjetiteljima će se predstaviti vinari koji imaju ukupno 19 medalja s ovogodišnjeg Decantera, najvećeg svjetskog natjecanja u ocjenjivanju vina. Vjerujem da je ovo odlična prilika za sve ljubitelje terana, ali i one koji će to tek postati, da uživaju u svim čarima Motovuna“, izjavio je David Matković, direktor Turističke zajednice Općine Motovun.

Cijena kotizacije: 65,00 EUR.

Wine&Walk by the sea, 14.10.2023. (Novigrad)

Dva tjedna nakon Motovuna, u subotu 14. listopada, na redu je peto izdanje Wine&Walka by the sea u Novigradu.

Vinska šetnja duga 10 kilometara kreće u jutarnjim satima ispred veličanstvenog benediktinskog samostana u Dajli te stazom uz more vodi do Marede, Kastanije pa sve do Karpinjana. Šetnja se nastavlja u zaleđu Novigrada prolaskom kroz predivne vinograde i maslinike natrag do Dajle. Duž stazu, na svakih kilometar do dva, šetače će dočekati sedam okrjepnih stanica s cijenjenim lokalnim vinarima, ali i gastro ponudom. Tako će Degrassi, Demark, Vino Ghira, Moreno Ivančić, Leonardo Palčić, Pervino i Veralda predstaviti svoju vrhunsku ponudu vina dok će konobe i restorani Half 8, Kod Marice, Konoba Nino, La Taverna, Aminess Maestral, a i popularni food truck Poluotok, pripremiti kulinarske delicije na bazi mesa i ribe koji će se odlično sljubiti s vinskom ponudom.

“Wine&Walk by the sea odličan je primjer manifestacije kojom promoviramo lokalnu eno-gastronomsku ponudu i ljepote Novigrada, a sve ugodnom jesenskom šetnjom uz more. Ova je manifestacija idealna za sve koji žele upoznati ponudu vrhunskih i nagrađivanih lokalnih vinara, a ujedno uživati u prirodi i rekreaciji. Ove će se godine održati po peti put i iznimno mi je drago što svake godine privlači brojne goste iz Hrvatske, ali i iz inozemstva poput Slovenije, Italije, Austrije i Njemačke. Pozivam sve da nam se pridruže i ove godine i uživaju u jesenskim bojama i okusima Novigrada“, istaknula je Vesna Ferenac, direktorica Turističke zajednice Grada Novigrada-Cittanova.

Ove uspješne vinske manifestacije dio su ponude Klastera sjeverozapadne Istre – udruženje Turističkih zajednica Umaga, Novigrada, Brtonigle, Buja, Motovuna, Grožnjana, Oprtlja i turističkih kompanija Plava Laguna i Aminess Hotels & Resorts – koji raznim manifestacijama i zanimljivim sadržajem tijekom cijele godine nudi domaćim i stranim posjetiteljima motiv dolaska, i ono najvažnije, povratka u destinaciju.

Cijena kotizacije: 65,00 EUR

Prijave: PUTEM LINKA

Više informacija o manifestacijama i prodaji ulaznica moguće je pronaći na web stranici Klastera sjeverozapadne Istre.

Savjet: Ukoliko tražite smještaj za vikend 30.9.-01.10.23., možemo vam preporučiti popularne apartmane u mjestu Finida, nedaleko od Umaga: Apartmani Finida, koji se nalaze na idealnoj lokaciji za posjetiti ove dvije jesenske manifestacije u Istri i vratiti se kući trijezne glave.  

Prijaviti se