Nazovite nas na +385 91 34 80 718

10 pitanja kod odlaska na godišnji odmor sa ljubimcem

10 pitanja prije odlaska na godišnji odmor sa ljubimcem

Bliži se ljeto i godišnji odmori te se većina nas odlučuje za putovanje. Dok neki putuju na more, drugi idu u planine, neki krenu u posjetu rodbini ili se upute u razgledavanje kulturnih i prirodnih ljepota svuda po svijetu. Sve to, ukoliko imate kućnog ljubimca, za sobom povlači potrebu za donošenjem vrlo važne odluke, kako za vas tako i za vašeg ljubimca. 10 je pitanja koje biste si trebali postaviti tj. 10 stvari koje morate razmotriti prije odlaska na godišnji odmor sa kućnim ljubimcem. U nastavku donosimo pregled…

Kao vlasnici kućnih ljubimaca, ako želite otputovati, morat ćete donijeti odluku: voditi ljubimca sa sobom ili dogovoriti čuvanje (ostaviti ga kod prijatelja, rođaka ili u hotelu) na čuvanju ili dogovoriti da ga netko obilazi u vašem domu (susjed, prijatelj ili netko iskusan). U donošenju ove odluke, 10-ak je stvari važno razmotriti.

10 pitanja prije godišnjeg odmora sa ljubimcem

1. i najvažnije od 10 pitanja prije odlaska na godišnji odmor sa ljubimcem je: Koje vrste je vaš ljubimac?

Većina vlasnika pasa odluči se povesti svog ljubimca na ljetovanje. S druge strane, mačke, kunići, tvorovi, hrčci, zamorci, papige, gmazovi i akvarijske ribice većinom ostaju kod kuće.

To je dobra odluka jer mačke više vole ostati u svom domu. One su zadovoljne ukoliko ih netko obilazi jednom ili dva puta dnevno, daje im hranu i vodu, te im očisti njihov mačji toalet.

Ako je vaš ljubimac kunić, tvor, papiga ili zamorac – možete ga ostaviti kod kuće ukoliko će ga netko redovno, svakodnevno obilaziti. Naime, kunići i zamorci imaju različitu osobnost i mogu različito reagirati na stresnu situaciju kao što je putovanje, ali za većinu kunića svaka promjena može izazvati stres. Stres za njih mogu biti dolazak u nepoznato okruženje, promjena rutine, promjene u vrsti hrane i vode te promjena temperature.

Pripremite porcije hrane koje će mu osoba koja ga obilazi ili čuva davati. Ipak, ukoliko putujete na duže od mjesec dana, odnosno ukoliko ste smješteni negdje gdje već poznajete uvijete i znate da imate mogućnosti za dobru skrb o vašem kuniću ili zamorcu, tada ga možete povesti sa sobom. Ostavljanje papige može biti problem jer papige ne vole biti same, ali ukoliko pronađete osobu koja će ih redovno obilaziti i družiti se s njima, problem će biti manji.

2. Koliko je vaš ljubimac star?

Stariji kućni ljubimci teže podnose putovanja, pogotovo u vrijeme ljeta zbog velikih vrućina. Posebno opasna može biti promjena temperature, na primjer ako rashladite automobil i onda stanete putem i ostavite ljubimca u autu koji se potom vrlo brzo ugrije.

Ukoliko imate štene, tada trebate biti posebno oprezni! Naime, štenad lako strada od velikih vrućina, pa je vožnja u pregrijanom automobilu ili boravak na suncu na plaži jako opasan. No, štenci bi trebali zbog dobre socijalizacije imati raznolika pozitivna iskustva, pa nije loše da se naviknu i na vaš način života, ako to uključuje često putovanje. Boravak u hotelu za pse može biti previše stresan za štene, pa se to ne preporučuje. Najbolja opcija je ako štene može pričuvati u svome domu netko od vaših prijatelja ili članova obitelji, s kojima se štene već do sada upoznalo.

3. od 10 pitanja je: Je li vaš ljubimac zdrav?

Ukoliko je vaš ljubimac bolestan, putovanje može za njega biti suviše stresno. No, ostaviti bolesnog ljubimca nekome na skrb također može biti teška odluka. Ako vaš ljubimac treba redovno dobivati određene lijekove, možda je najbolje da provjerite da li ga možete ostaviti na čuvanju kod vašeg veterinara ili kod nekog pouzdanog koga on preporuči.

Ljubimcima koji imaju problema sa zdravljem koštanog sustava (npr. displazija kukova ili laktova) dugotrajni boravak u transporteru mogao bi biti bolan. Svi brahicefalični ljubimci (psi, mačke, kunići), čak i kada su formalno zdravi, teško podnose visoke temperature jer zbog otežanog disanja teže ohlade tijelo. Potražite savjet veterinara prije puta.

4. pitanje koje si morate postaviti prije odlaska na godišnji odmor sa ljubimcem je: Koliko dugo vas neće biti kod kuće?

Općenito pravilo je da za kraća putovanja moguće ljubimce ostaviti kod kuće. Ovo se ne odnosi na pse, kojima je svakodnevno potrebno da više puta izađu u šetnju! No, ostalim ljubimcima uglavnom je moguće ostaviti vodu i hranu, te im osigurati suho i čisto mjesto za odmor, najviše 36 do 48 sati. Duže od toga za većinu ljubimaca nastali bi problemi. Ako odlazite na mjesec dana ili više, ipak je poželjno povesti ljubimce sa sobom.

5. Možete li pronaći osobu koja će brinuti o vašem ljubimcu?

Za one ljubimce koji ostaju kod kuće, dogovorite da ih netko obilazi minimalno jednom dnevno. Možete zamoliti nekog prijatelja ili člana obitelji, ili jednostavno platiti osobu koja će to raditi. No, ukoliko je to osoba koju ne poznajete, svakako zatražite da vidite preporuke od prijašnjih vlasnika kojima je brinula o ljubimcima, da ima iskustva sa vrstom kojoj pripada vaš ljubimac, te da budete sigurni da neće nešto odnijeti iz vašeg doma dok ste vi na putu.

6. Koliko daleko putujete?

Općenito pravilo bi bilo: što dalje putujete, veći stres za ljubimca. I njima može biti zlo u automobilu, pa bi bilo dobro da prije puta potražite savjet veterinara. Kada putujete dosita daleko, vjerojatno idete avionom. Ako putujete avionom, morate znati da većina ljubimaca ne može putovati u prostoru s ljudima, nego će morati putovati u prtljažnom prostoru. Zbog toga za vožnju avionom ljubimci moraju biti naučeni boraviti u transportnom kavezu.

7. U koju zemlju svijeta putujete?

Ako putujte u drugu zemlju, razmislite da li se može u tu zemlju doputovati s kućnim ljubimcem, odnosno da li su potrebna neka dodatna cijepljenja i da li ta zemlja propisuje određeni broj dana koje životinja mora provesti u karanteni prilikom ulaska u zemlju. Zatim, u raznim zemljama životinje su više ili manje dobrodošli putnici u vlakovima i autobusima, te gosti u hotelima i pansionima. Raspitajte se o uvjetima putovanja i smještaja sa putnike s ljubimcima za zemlju u koju putujete. Ove informacije trebate imati prije donošenja odluke da li putovati s ljubimcem ili bez njega.

8. Kojim prijevoznim sredstvom putujete?

Ako putujete osobnim automobilom i želite povesti svog ljubimca, budite sigurni da on dobro podnosi vožnju. Zbog vrućina morat ćete biti dodatno pažljivi da se vaš kućni ljubimac ne pregrije, a to znači da gdje god putem stanete, ne smijete ga ostavljati u parkiranom automobilu! Putovanje avionom poseban je stres za ljubimce jer moraju boraviti u transporteru, u prtljažnom prostoru. Ako planirate tako putovati, priredite svog kućnog ljubimca unaprijed postepeno ga privikavajući na sve duže vrijeme u transporteru. U nekim zemljama kućni ljubimci nisu dobrodošli u vlakove i autobuse, ili u gradski prijevoz i taksi. Zavisno od vašeg plana putovanja, provjerite koja pravila ćete trebati poštivati.

9. Gdje ćete boraviti kada stignete na odredište? 

Kod rezervacije smještaja u hotelu ili privatno, pitajte da li možete dovesti ljubimca. Ako vlasnik već ima neku životinju, procijenite kako će se slagati s vašim ljubimcem. Na primjer, ako imate psa koji lovi mačke, a vlasnik ima mačke, budite sigurni da ćete moći u svakoj situaciji kontrolirati svog psa.

Možda putujete u posjetu rodbini, i već znate da su ljubitelji životinja. U tom slučaju imate sreće, i dobro je da povedete svog ljubimca. Ako nije tako, bolje da ga ostavite kod kuće. U hotelu se mogu žaliti ako se vaša ptica glasa dok vas nema, ili ako pas laje. Budite sigurni da imate rješenja za ove probleme.

10. i zadnje od 10 pitanja prije odlaska na godišnji odmor sa ljubimcem je: Može li će vaš ljubimac s vama uživati na odredištu putovanja?

Možda je najsigurnije reći da će većina pasa uživati na moru. Ipak, ako je vaš pas stariji, bolestan i pripada nekoj od pasmina koje teže podnose vrućinu (npr. brahiocefalične pasmine – psi sa kratkim njuškama), ili nije baš od „plivačkih pasmina“ (psi s jako kratkim nogama ili velikim glavama), a vi se spremate na more, razmislite da ga ipak ostavite kod kuće ili u psećem hotelu.

Također, ukoliko imate plašljivog psa, koji bi se mogao prestrašiti novih mjesta, situacija, zvukova, tada je možda bolje da ga ostavite kod kuće s time da ga netko obilazi ili kod vaših prijatelja s kojima se on dobro poznaje. Ako imate psa koji je agresivan u nekim situacijama, promislite da li ćete moći kontrolirati sve situacije u kojima ćete se zajedno naći tijekom odmora. Konačno, pas koji puno laje možda neće biti dobro prihvaćen od ostalih gosti u hotelu ili kampu, a ako uništava stvari kada ostane sam, možete se naći u vrlo neugodnoj situaciji.

Ako želite da vi i vaš kućni ljubimac uživate u ljetu, planirajte sve dovoljno vremena unaprijed. Provjerite mogućnosti na destinaciji svoga putovanja, priredite ljubimca za put ili ostanak kod kuće, raspitajte se o pogodnim osobama koje ljubimce mogu obilaziti u vašem domu ili kod kojih možete ostaviti ljubimca. S pripremama trebate početi mjesecima unaprijed jer toliko ćete vremena trebati da naučite ljubimca na transporter za avion ili vožnju u automobilu (ako ga inače ne vozite).

Naši apartmani i vile su PET FRIENDLY – > Provjerite našu ponudu i pronađite svoju savršenu PET FRIENDLY vilu ili PET FRIENDLY apartman za odmor!

Prijaviti se